Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dortíčky-Recepty

Tartaletky se šampaňským

krémem sabayon a jahodami

(Porce: 10, Obtížnost:Střední, Doba přípravy: 90 min, Kuchyně: evropská)

Seznam surovin:

  • imagemouka 250 gramů

  • cukr krystal 55 gramů
  • máslo 175 gramů (studené + na vymazání formiček)
  • pepř černý 1 lžíce (čerstvě mletý)
  • vejce 1 kus
  • smetana na šlehání 125 mililitrů
  • šampaňské 70 mililitrů (nebo sekt)
  • žloutek 4 kusy
  • cukr krystal 55 gramů
  • cukr moučkový

Postup:

1. Přípravu tartaletek rozdělte do dvou dnů. první den připravte těsto, nechte přes noc chladit v lednici a druhý den dezert dokončete. V míse smíchejte mouku, cukr, na kostičky nakrájené máslo a pepř a zpracujte ve směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se drobenka nezmění v pevné těsto, z něhož budete moct vytvarovat kouli. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte minimálně 2 hodiny, ale lépe přes noc vychladit v lednici.

2. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku asi 3mm, vykrájejte z něj kolečka a natlačte je do máslem vymazaných formiček na tartaletky. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut do lednice. Troubu předehřejte na 180°C. Formičky vyndejte z lednice, nastříhejte na čtverce pečicí papír a položte ho na těsto. Zatižte fazolemi a tzv. naslepo pečte 15 minut. Sundejte papír se zátěží a nechte ještě 5 minut v troubě zezlátnout.

 

Cannelés Bordelais francouzské bábovičky

(Porce:15,Doba přípravy: 80 min,Obtížnost: Střední,Kuchyně: Francouzská)

Seznam surovin:image

  • mléko 500 mililitrů
  • mouka 105 gramů
  • cukr krystal 200 gramů
  • vejce 2 kusy
  • žloutek 1 kus
  • vanilkový lusk 1/2 kusu
  • rum 30 mililitrů
  • máslo 40 gramů (+ na vymazání formiček)

Postup:

1. Vejce se žloutkem vyšlehejte do světlé pěny, smíchejte s mlékem, semínky z vanilkového lusku a nalijte do kastrůlku. Na mírném ohni za stálého míchání nechte zhoustnout. přeceďte přes jemné sítko a nechte zchladnout.

2. Smíchejte cukr a mouku, přidejte máslo, rum a přilijte vaječnou směs. Promíchejte, abyste získali tekuté hladké těsto. nechte vychladnout, přikryjte fólií a dejte na hodinu do lednice.

 

Britský eton mess

(Kuchyně: britská, Obtížnost přípravy: Střední, Doba přípravy: 90 min,Porce: 6)

Seznam surovinimage

  • jahody 400 gramů
  • smetana na šlehání 500 mililitrů
  • cukr krystal 180 gramů
  • bílek 3 kusy
  • sůl 1 špetka

 

Postup:

1. Nejprve upečte pusinky. troubu předehřejte na 150°C, dva plechy vyložte pečicím papírem. Bílky nalijte do čisté mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte dotuha. Po lžících přidávejte cukr a pokračujte, dokud všechen cukr nespotřebujete. nechte cukr v bílcích rozpustit, bude to trvat asi 10 minut.

2. Sníh přendejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky, případně hmotu naneste pouze lžící a vytvořte malé hromádky. Teplotu stáhněte na 140°C a pečte asi 1 hodinu. nechte vychladnout a teprve potom odloupněte z pečicího papíru.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< srpen / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 1965
Měsíc: 182
Den: 8